SVJETSKI DAN KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE (20. ožujka 2013.)

(20. ožujka 2013.)

PORUKA PREDSJEDNIKA:

U čemu je vrijednost kazališta u životu djece i mladih ljudi?

Mnogo je toga napisano o vrijednosti umjetnosti, a upravo se po cijelom svijetu obavlja i značajan posao istraživanja snažnih učinaka umjetnosti  na djecu kroz proučavanja na područjima neuroznanosti, neuro-obrazovanja, razvojne psihologije te na s njima povezanim područjima. Međutim, ma koliko mi mogli pokušati izmjeriti učinak našeg rada, postoji također i razina na kojoj učinak umjetnosti na njezinu publiku ostaje tajanstven i nemjerljiv. To je dubok i jedinstven susret kazališnog djela  s publikom u posebnom vremenu i prostoru, koji kazalište čini tako nepredvidivim i uzbudljivim.

Nedavno su me podsjetili na poslovicu: “Možeš izbrojati sjemenke u jabuci, ali ne možeš izbrojati jabuke u sjemenci.” Učinak kazališnog iskustva na djecu i mlade ljude možda je nemoguće točno izmjeriti, ali vjerujem da je on bogat sjemenkama za nebrojeni broj jabuka.

Peter-Dirk Uys, proslavljeni glumac i pisac u Južnoj Africi , koji radi s nepovlaštenom djecom u malenom selu Darling, pričao je o vremenu kada je poveo grupu djece na izlet u grad. Vozio je autobus duž dugačke uzbrdice van sela, kada je primijetio da dječačić na prednjem sjedalu, do njegova, postaje sve napetiji. Kad su stigli do vrha brda i kad je dječačić mogao vidjeti cestu  koja se pružala pred njim i more u daljini, uzviknuo je začuđeno i s olakšanjem: “Ima toga više!” Vjerujem da mi koji radimo kazalište za djecu i mlade ljude, činimo to točno iz tog razloga – da probudimo u svakom djetetu svijest da, doista, postoji “više”. I više. I više.

Stoga, kad radimo kazalište za djecu, mi istodobno sadimo sjeme neizmjerne snage i osiguravamo neposredno otkrivanje toga “više” – više radosti, smijeha, znatiželje, iznenadne spoznaje, pomaka u opažanju, suza uživljavanja, osjećaja čuđenja i duboke zaokupljenosti. Više spoznaje o tome što znači biti živ.

 

Pridružite nam se u proslavi Svjetskog dana kazališta za djecu i mladež 2013. kroz akciju “Povedite dijete u kazalište danas”. Tko može izbrojati jabuke u sjemenkama koje ćete vi zasaditi?