Svjetski dan kazališta za djecu i mlade

Hrvatski centar ASSITEJ  Svjetski  dan kazališta za djecu i mlade, proslavit će  u Zadru, 20. ožujka 2014. Glavni organizator  je Kazalište lutaka Zadar.

Tijekom proslave održavati će se radionice za djecu,“ Mali festival vrtića“ – revija dječjih radova u obliku kratkih kazališnih predstava na temu djela Luka Paljetka „Miševi i mačke naglavčke“.

 Festival je rezultat radionice „Od igre do predstave“ koju je vodila Marija Šarić Ban, a sudjelovale su tete zadarskih dječjih vrtića. Ovo je dio projekta „Utjecaj hrvatske narodne nošnje na kazališnu kostimografiju i odijevanje kroz povijest“ čija je autorica Marija Šarić Ban, nositelj je Državni arhiv u Zadru, partner Kazalište lutaka Zadar i Narodni muzej Zadar a realizira se u suradnji sa sveučilištem u Zadru, Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar, srednjim i osnovnim školama, vrtićima.

Održati će se i dvije profesionalne predstave Kazališta lutaka Zadar.

Slogan   Svjetskog Assitej-a  za razdoblje 2012-2014 je «Povedite danas dijete u kazalište». smatrajući  poruku jasnom i jednostavnom potiče  da je široko i inventivno koristimo. To je poziv roditeljima, bakama i djedovima i starateljima da djecu o kojima brinu 20. ožujka povedu u kazalište.
Zajednička proslava organizirana je sa Hrvatskim centrom UNIMA koji 21.ožujka 2014. obilježava Svjetski dan lutkarstva.
Poruke za Svjetski dan kazališta za djecu i mlade čitati će se  20. ožujka, 2014. prije predstava u svim kazalištima koji su članovi Hrvatskog centra ASSITEJ.
Hrvatsku poruku ove je godine napisala Zrinka Kolak Fabijan, dugogodišnja ravnateljica u Gradskog kazališta“ lutaka Rijeka.

 HRVATSKA PORUKA ZA SVJETSKI DAN KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE

 Draga djeco,

dobrodošli u svoje kazalište. Udobno se smjestite jer, ako niste znali, ovdje ste vi najvažniji. Kazalište je čarobno mjesto koje vam nudi uzbudljive priče, neponovljive doživljaje u nepoznate svjetove pune iznaneđenja. Na pozornici caruju lica iz bajki, iz vašeg susjedstva, s neke planete, iz vaše sobe ili naprosto iz vaše glave. Svi vam žele reći nešto novo, važno i posebno; možda otkriti tajnu, potražiti savjet ili podijeliti s vama kakvu brigu, ali zapravo svi se natječu za vašu pažnju i prijateljstvo. Ta su lica nekad draga i zavodljiva, nekad zla i opaka od kojih vas hvata jeza, katkad bespomoćna i nesigurna ili možda začarana… Ali svi se oni žele utisnuiti u vaše pamćenje za čitav život.

Iz mraka gledališta pred vama se otvaraju snopovi svjetla, bujice riječi, boja, glazbe, plesa, a sve se slijeva u neponovljiv doživljaj predstave. Vaša su malena srca i ruke nevidljivim nitima povezani s licima iz predstave. Vi im zapravo pomažete da budu živi, da se što bolje izraze, da vam budu bliski…

A danas ste povezani sa svom djecom naše zemlje jer i oni u svojim kazalištima baš sada navijaju za svoje omiljene junake izašle iz priča. Oni nestrpljivo čekaju priliku i svakog časa mogu uskočiti u vaše uspomene. Pa dajmo im tu priliku!

 

                                                                                                Zrinka Kolak – Fabijan