Svjetski dan kazališta za djecu i mlade

20. ožujka 2005.

Predstavnici dječjih kazališta iz Hrvatske okupili su se kako bi proslavili Svjetski dan kazališta za djecu i mlade 20. ožujka. Proslava je održana u Opatiji 18 i 19. ožujka. 2005. Tim povodom pročitana je poruka Međunarodnog udruženja kazališta za djecu i mlade, koju je napisao gospodin Volker Ludwig, te poruka gospodina Berislava Frkića. U sklopu proslave održana je godišnja skupština Assitej-a te dodjela nagrada nagrađenima iz Čakovca, prošle godine.

U Opatiji su u natjecateljskom dijelu izvedene predstave profesionalno vođenih kazališta u dvoranama Hotela “Adriatic” i Grand hotela “Četiri opatijska cvijeta”. Izvedene su predstave:

  • “MOJ GRAD NA VODI” kazališne radionice Malik iz Rijeke.
  • “BREMENSKI SVIRAČI” kazališne družine PINKLEC iz Čakovca.
  • “DJEČAK VUK” Zagrebačko kazalište mladih, Učilište Zagreb
  • “PRIKAZANJE SV. BEATRICE, FAUSTINA I SIMPLICIJA BRATJE” dramskog studia Mladih Hvar.
  • “LOVAC U ŽITU” gradskog kazališta ZORIN DOM iz Karlovca.
  • “ZAŠTO GNJAVIŠ MALO DIJETE” dramskog studija Osijek iz Osijeka.

Osim tih, Opatijska publika mogla je pogledati predstave van konkurencije, i to nagrađenu sa Susreta u Čakovcu kazališta Žar ptica iz Zagreba “ČAROBNA FLAUTA” te “ISTARSKI TRIPTIH” u izvedbi Plesnog studia ZARO iz Pule.

Predsjednik Hrvatskog Centra ASSITEJ gospodin Miran Hajoš zahvalio se gospođi Rajni Miloš iz “Festivala Opatija” na uspješnoj organizaciji Susreta i proslave Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade.