Svjetski dan kazališta za djecu i mlade

20. ožujka 2001. godine prvi je Međunarodni svjetski dan kazališta za djecu i mlade. Slavi se diljem svijeta kao priznanje djeci i mladim ljudima te njihovim pravima na obogaćivanje vlastitih iskustava i znanja kroz umjetnosti i njihovu vlastitu kulturnu tradiciju, posebice kazališnu kulturu.

Svjetski dan kazališta za djecu i mlade je inicijativa Međunarodne organizacije kazališta za djecu i mlade- ASSITEJ-a. Pomoću mreže koje povezuje tisuće kazališta i samostalnih umjetnika iz svakog kutka svijeta, ASSITEJ izaziva stvaratelje kazališta za djecu i mlade da teže najvišim kriterijima kazališnog postignuća. ASSITEJ je kulturno jedinstveni glas koji promovira jednakost, mir, obrazovanje, kulturni i rasni sklad.

ASSITEJ (Međunarodna organizacija kazališta za djecu i mlade / Association Internationale du Theatre pour l’ Enfance et la Jeunesse) je tvorac međunarodne mreže koja povezuje tisuće kazališta i samostalnih umjetnika iz gotovo 70 svjetskih zemalja. Od Japana do Zimbabvea, od Australije do Francuske, od Rusije do Indije, Sjeverne i Južne Amerike i Srednjeg Istoka, ASSITEJ prepoznaje prava djece na obogaćivanje njihovih iskustava kroz umjetnosti. Izazivajući tvorce kazališta za djecu i mlade da teže najvišim kriterijima kazališnih postignuća, ASSITEJ je kulturno jedinstveni glas koji zagovara jednakost, mir, obrazovanje, kulturni i rasni sklad.

Međunarodni ASSITEJ politički je zagovornik promicanja kazališta za djecu i mlade kako u teoriji tako i u praksi. Poziva sve nacionalne i internacionalne organizacije i vlasti koje prepoznaju mogućnosti i sposobnosti djece i mladih da pridonesu razvoju društva, da podrže ovaj Svjetski dan.

Kazalište za djecu i mlade poštuje svoju mladu publiku predstavljajući joj njezine nade, snove i strahove; ono razvija i produbljuje iskustva, inteligenciju, osjećaje i maštu; nadahnjuje moralne odluke; osvještava socijalne odnose; potiče samopouzdanje, toleranciju, povjerenje i stavove. No ponajviše, pomaže mladim ljudima da pronađu svoje mjesto u društvu i daju svoj glas njegovu razvoju.