SVJETSKI DAN KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE

HRVATSKA PORUKA

Ja nisam pjesnik, nisam glumica, nisam režiser, ne pjevam, ne skladam, čak i ne plešem!

Pa tko sam ja i zašto imam čast ove godine pisati hrvatsku poruku kojom čestitamo Svjetski dan kazališta za djecu i mlade? Bila samo jedan „neobični” organizator nečega jako, jako velikog što je veće od grada, veće od čovjeka, ali nije veće od djeteta kojemu je već 52 godine u potpunosti posvećen.

A ta velika stvar započinje jedne subote, u jednom gradu na moru (ime mu je Šibenik) na jednom trgu ispred katedrale gdje se, nakon podizanja zastave,  rađa sva ta scenska magija, koja se onda zakotrlja po drugim trgovima i ulicama prelijepog starog grada sve do kazališta.

Kolikim su dramama, veseljima, plesovim svjedočile nijeme gotičke glave sa šibenske katedrale u ovih 52 godine! Upoznale su glave glumce svih teatara za djecu iz zemlje, Europe i svijeta, plesove djece iz daleke Afrike, odzvanjali su bubnjevi malih Japanaca  igrala su djeca baš sa svih strana svijeta.

Koliko je kazališne magije prošlo kroz duše i oči tisuće i tisuće djece koja više od pola stoljeća hodočaste tom Festivalu!

Djevojčica velikih očiju koja je plakala zbog janjeta na prvom Festivalu 1958.,  danas je baka i vodi svoje unuke na sve nove i nove Festivale. Tako se zatvorio jedan krug, ali su se mnogi drugi otvorili. Tako treba ostati i dalje, i idućih 5o godina najmanje, i idućih tisuću i pedeset! Taj je Fetival ipak godišnje doba radosti, slavlje i oda kazalištu za djecu, tom čudesnom, uzbudljivom i nenadomjestivom svijetu umjetnosti uz koji se bolje raste, uz koji nastaju bolji mali – veliki ljudi!

Netko će reći – ja uvijek i samo o Festivalu (najboljem Festivalu na svijetu) ali kako bismo proslavili Međunarodni dan kazališta za djecu, a da ne govorimo o Međunarodnom dječjem festivalu i zato slavimo jer imamo puno razloga!

Svoj maloj i velikoj djeci čestitam Svjetski dan kazališta za djecu i mlade sa željom da što duže ostanu djeca.

 

Jasenka Ramljak

Dugogodišnja voditeljica Međunarodnog dječjeg festivala