Međunarodna poruka MICHAEL MORPURGO

Shakespeare je jednom napisao “Kazališna predstava je stvar…”. I bio je u pravu, ali zapravo ne posve u pravu ! Priča je stvar, a kazališna predstava najsnažniji način da se ispripovijeda.

Neki sam dan otkrio zašto. Otišao sam upoznati novu glumačku postavu komada “War Horse” (priče koja je, naravno, bila i knjiga i film). Dok sam pripovijedao o Devonu i o poljodjelstvu i o Prvom svjetskom ratu, oko mene je stajalo 40-ak glumaca koji su se prvi put zajedno okupili kako bi nastupili u predstavi. Dakle, ne jedna osoba koja pripovijeda priču (što ja inače obično činim) nego  velika družina koja je sa sobom donijela i srce i dušu, i svu svoju emocionalnu energiju, svoj intelekt i svoja glumačka umijeća kako bi napravili predstavu koja će i ushititi i užasnuti, natjerati publiku da pukne od smijeha, ili je rasplakati. Svaku će predstavu (a oni će je odigrati pred desecima tisuća djece i mladih ljudi) nastojati učiniti nezaboravnom.

Snaga kazališta, bilo za stare ili mlade, leži u suradnji između priča i ideja, glumaca ( i sviju iza scene, naravno) i, a to je najvažnije, publike – svi mi radimo predstavu zajedno, živimo je zajedno, uklanjamo nevjericu zajedno, povezani u istom maštovitom nastojanju.

Učinak na mlade ljude koji prvi put dolaze u kazalište elektrizirajuć je i potpuno zaokupljujući. Sve se uživo odvija pred njihovim očima, priča, spektakl, glazba, rasvjeta, pokret, glas, glumci. Takvo iskustvo može promijeniti mlade živote. Informira i obogaćuje sve nas.