Poruka predsjednika Međunarodnog centra ASSITEJ

Poruka predsjednika Svjetskog centra ASSITEJ,
Prof. dr. Wolfganga Schneidera

Djeca trebaju kazalište
Jedan dan za cijelu godinu

Kazalište za djecu i mlade razmišljanje je o životu, ogledalo vremena i poticaj da koristimo maštu dok promatramo činjenice. Sve se predstave temelje na stvarnim životima djece i mladih, njihovim svakodnevnim pričama, obiteljima, školi, slobodnim aktivnostima. Glumci na pozornici u kontaktu su s publikom u gledalištu.

Kazalište za djecu i mlade medij je društvene mašte. Ono je druga stvarnost koja priznaje, prikazuje, začuđuje, potiče na razmišljanje, a ponajviše ujedinjuje veliki, široki svijet na maloj kazališnoj pozornici. U kazalištu za djecu i mlade sukobi imaju svoja prava imena, otvoreno se razgovara o problemima, moguće su pobune, dopuštena je ljutnja. Mnogo je stvari moguće u ovom svijetu – demokratsko ponašanje, društvene vještine, i naravno snovi.

Kazalište za djecu i mlade škola je koja nas uči da promatramo. Predstave su praćene prekrasnom scenografijom ili praznim sobama. Koriste se maske i kostimi, mali prst igra vlastitu ulogu, baš kao i violina, pojas, svijetlo. Kazalište je kod koji treba dekodirati. U najboljem slučaju, ono pruža estetsko obrazovanje par excellence.

Kazalište za djecu i mlade uči nas iskusiti osjećaje. Što je prijateljstvo, užitak, briga, strah? U dobroj se predstavi izmjenjuju pozitivni i negativni osjećaji, dijeli strah, sreća, život. U prvom je planu ipak priča, a ne osjećaji ili efekti. Bitna je briga za životne priče djece i mladih jer govoreći o njima priznajemo da ih shvaćamo ozbiljno.

Kazalište za djecu i mlade je prepričavanje priča. I to u pravom smislu riječi: jednom davno. Kazalište priča priče o davnim, ali i o sadašnjim vremenima. U početku bijaše riječ, a na kraju iskustvo. Dječji životi nisu uvijek med i mlijeko pa kazališne priče prikazuju i lijepu i ružnu stranu života. Prikazuju svijet.

Dječje kazalište možda i je nešto manje skupo po svojoj formi i sadržaju ( baš kao i dječji menu u nekom restoranu: pola cijene, pola porcije). No, ono ne samo da ispituje i osuđuje predrasude, već dokazuje da su djeca puno otvorenija prema abstraktnom i nekonvecionalnom razmišljanju. Čini se da ključ toga leži ne samo u iskrenosti glumaca i publike, već i u njihovoj povezanosti.

Kako bismo se što uspješnije borili za ovakvu vrstu kazališta za djecu i mlade, ASSITEJ centri iz 75 zemalja svijeta, pokazat će na Međunarodni svjetski dan kazališta za djecu i mlade kakav se umjetnički i društveno-politički potencijal može ugraditi u predstave za naše buduće odrasle.

U Frankfurtu, siječanj 2003. godine
Prof. dr. Wolfgang Schneider
Predsjednik Svjetskog centra ASSITEJ