Poruka predsjednika Međunarodnog centra ASSITEJ

Svjetski dan kazališta za djecu i mlade 2002. godine

Kazalište je divan doživljaj koji se stvara između glumca i publike, neovisno o njihovoj dobi. Za glumca, to je intimno, duhovno iskustvo koje podiže publiku s ovog mjesta i iz ovog vremena te prenosi svakog do nove razine osjećaja i razumijevanja. Zajedno kao publika i glumci možemo prekoračiti “sada” i doći do iskustva prošlih i budućih vremena, do iskustva drugih ljudi. U kazalištu postoje važne, osobne povezanosti!

Kazalište za mladu publiku je čak i snažnije budući da životni pogledi mladih nisu ustaljeni, već ih je moguće mijenjati. Djeca su najiskrenija publika. Oni smjesta pokažu što im se sviđa, a što ne, što osjećaju i je li im dosadno. Snažna, nova i posredna iskustva mogu ih promijeniti! A to može promijeniti nas! Slavimo život svi zajedno!

Kazalište postoji zato što se glumac i publika slože da u jednom malom trenutku vječnosti mijenjaju “SADA”. Publika se slaže “vjerovati” da su glumci netko drugi, negdje drugdje. Igrajmo se zajedno! Učinimo život bogatijim, ispunjenijim! Svijet postaje širi vremenski i prostorno! Prošlost, sadašnjost i budućnost postaju ne samo moguće, već i prisutne!
IGRAJMO se svi zajedno!
SLAVIMO svi zajedno!
RADUJMO SE!

Harold R. Oaks