Poruka Ivice Šimića

Poruka Ivice Šimića povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade

Danas je Svjetski dan kazališta za djecu i mlade. Kazališni umjetnici – glumci, lutkari, plesači, pjevači, svirači, režiseri, scenografi, kostimografi, svi oni nevidljivi publici tehničari, inspicijenti, garderobijeri, rekviziteri, čistačice, direktori, tajnice i sekretarice, svi mi stojimo danas pred svojom publikom i slavimo kazalište za djecu. Slavimo svoj rad, dodjeljujemo nagrade i priznanja, jer to je jedini dan u godini kad se Kazalište za djecu u cijelom svijetu slavi kao Dan Žena, Dan Republike, kao Dan Oslobođenja ili Dan Nezavisnosti. Na ulicama, doduše, ne vijore zastave i ne svira vojna muzika, nema svečanih mimohoda i televizijskih kamera. Naša se umjetnost, pa onda i naše slavlje, događa daleko od pogleda organizatora parada. Kazalište za djecu događa se u mraku malih kazališta na periferiji gradova, mjesta i interesa, u školama, dječjim vrtićima i igraonicama gdje paradmajstori dolaze samo kad treba pokupiti dijete i odvesti ga na neku drugu aktivnost važniju od igre i kazališta. Neka!

Za nas koji smo cijeli svoj život posvetili kazališnom stvaranju za djecu i mlade ili sa djecom i mladima, ovaj je dan poseban i tu posebnost ovoga dana želimo dijeliti s vama, našom publikom jer zbog vas postojimo, radimo i slavimo. Željeli bismo da se i vi danas osjećate uzvišeno kao i mi jer ste ne samo sudionici našeg slavlja, nego ste i razlog našeg postojanja. Mi postojimo zbog vas i bez vas nas ne bi bilo. Mi vas zato pozivamo da dođete u kazalište i da nam date život. Mi vas nutkamo na igru, na razgovor, na zajedničko odrastanje i zajedničko učenje. Kaže se da umjetnik koji nije sačuvao bar malo djetinjstva u sebi ne može biti umjetnik. Ne znam je li to baš istina, ali znam da se, kao i vi, naša publika, i mi igramo, veselimo i živimo našu umjetnost. No, isto tako znam da moramo i mi još puno toga učiti, kako o životu, tako i o kazalištu za djecu i mlade, a tako i o vama – svojoj publici. A publika se mijenja i svakim je danom nova i drugačija. I ta naša nova publika zahtjeva, traži od nas novo kazalište koje će voditi s njom razgovor i pomoći djeci da bolje razumiju svijet oko sebe i u sebi.

Kazalište za djecu jedinstveno je mjesto koje okuplja sve generacije na jednom mjestu oko umjetničkog čina. Nije li to divna prilika da sklopimo trajni međugeneracijski mir. Mir između djece i odraslih u kojem će se početi odvijati dijalog. Snaga koju ima kazalište za djecu i mlade ogromna je. Klica koju mi sadimo u duše naše publike može narasti do nebesa kao čarobni grah, ako je klica zdrava i – lijepa. Svjetski dan kazališta divna je prigoda za sklapanje trajnog prijateljstva.

Svim kazališnim umjetnicima koji u tami šarenih kazališnih kulisa ili koji kao hodočasnici u svojim kombijima obilaze sva ona mjesta gdje živi naša publika donoseći im kazalište i boreći se za svoju svakodnevnu materijalnu egzistenciju, svima onima koji svakodnevno rade s djecom i mladima sadeći u njih sjeme ljepote i budućih visina, svima onima koji u svojim školama i vrtićima zagovaraju kazalište za djecu kao mogući model učenja i nisu prepreka koji stoji između kazališnih umjetnika i publike nego sudionici kazališnog čina, svima NAMA čestitam Svjetski dan kazališta za djecu i mlade.

A vama djeco, podastiremo svoju glavu u poklonu na pljesak. Dajte nam ga jer od njega živimo i za njega postojimo.

Ivica Šimić