Poruka Đimija Jurčeca

POVODOM SVJETSKOG DANA KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE

Poštovani kolegice i kolege!

Dozvolite mi da povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade , u ime sviju nas, izrazim našu radost i ponos što se u svojim kazalištima , što se na daskama koje nama život znače, možemo obratiti upravo djeci i mladima , najboljoj i najvjernijoj publici koju si jedan glumac može poželjeti

Ti mali – veliki ljudi , ta čista plemenita srca kao znatiželjne spužve upijaju sve što im mi svojim predstavama ponudimo, zapamte sve što im mi sa pozornice poručujemo. Svakog trenutka moramo biti svjesni svoje odgovornosti što i kako ćemo usaditi, što i kako ćemo zasaditi u taj njihov vrt znatiželje, vrt koji će kad tad (zahvaljujući i nama) buknuti nezamislivom ljepotom i sjajem. Oni nam vjeruju, oni nas još trebaju. A mi ih uvjerimo da svijet može i mora biti bolji.

Primimo ih za ruke, povedimo ih na putovanje u zemlju mašte, radosti i dobrih ljudi. Povedimo ih na druženje sa Peter Panom, Zvončicom, Alisom, Sveborom, Hlapićem i Malim Princem. Zapalimo zvijezde, neka zvone zvona, posadimo ružu na planeti Malog Princa. Oni će nas slijediti , budemo li iskreni sa njima, budemo li dobri, budemo li najbolji.
Uspjeli smo ako nam kažu: “Hvala vam glumci na prekrasnoj predstavi” i da nam za 20 godina dođu i kažu: “Znate li da se još uvijek sjećam vaše predstave i da svoju djecu redovito vodim u vaše kazalište”

Svaka naša predstava neka bude zajednička svečanost, zajedničko slavlje.
Svaka naša predstava neka bude njihov ključ ka nečem ljepšem i plemenitijem.

Pomozimo im da zauvijek sačuvaju u sebi, da zauvijek njeguju u sebi bajku, koja se zove DJETINSTVO.

Franjo Džimi Jurčec