Pismo predsjednika ASSITEJ International

SLAVIMO kazalište za mladu publiku!

ASSITEJ-ov Svjetski dan kazališta za djecu i mlade utemeljen je kako bi usmjerio pažnju međunarodne zajednice ka ovom području, tako važnom mladima širom svijeta.

Kazalište nudi priliku proširenja shvaćanja života publike, koja tako može iskusiti svijet s nekog drugog gledišta. Publika može putovati vremenom i prostorom, nadilaziti kulturne, socijalne i političke granice, koje možda i nisu tako nepremostive. Nije li to uzbudljiva i izazovna pustolovina?

ASSITEJ je utemeljen da bi istraživao, iskorištavao i sa svima podijelio ovo jedinstveno ljudsko istraživanje života. Naši ciljevi bavljenja kazalištem trebali bi biti jednako izazovni. Bio sam oduševljen vidjevši produkcije širom svijeta koje su stimulirale moju maštu i dirnule moje osjećaje. Bio sam uzbuđen vidjevši potpunu zaokupljenost mladih predstavama, čuvši ih kako skandiraju, nogama udaraju u tlo i plješću kazališnom umijeću svojih kolega. Neke stvari koje smo napravili zaista su izuzetne i dostigle su uzvišene ciljeve koje smo postavili. No, cilj nam je da budemo još bolji, da sve unaprijedimo kako bismo doprli do mlade publike i istodobno je izazvali.

Svi slavimo radost što radimo sa umom, srcem i maštom! Neka se vrijednost našeg posla očituje u kvaliteti, moći i inventivnosti koju on izražava. Surađujmo da bismo obogatili našu ponudu i proširili vidike. Neka ovo bude stoljeće dosad nezabilježenih dostignuća, umjetničke cjelovitosti i angažmana u zajednici.

Proslavimo svi, širom svijeta kazalište za djecu i mlade!

Harold R. Oaks
Predsjednik Međunarodnog centra ASSITEJ-a