Obrazloženja žirija

 

Najbolja predstava u cjelini: ZVJEZDICA (Kazalište lutaka Zadar)

Od sanduka do zvijezda, od rekvizita do metafore, od pripovjedača do lika, od glumca do lutke! Redateljski rukopis, vizualno oblikovanje I glumačka igra “rade” u dosluhu za cjelinu kazališnog doživljaja u kojem teatarska magija I plemenita poanta osvajaju mlađi naraštaj I utopljavaju srca starijih.

Najbolja režija: Ljudmila Fedorova za predstavu Zvjezdica (Kazalište lutaka Zadar)

Homogena glumačka igra i maštoviti vizualni identitet čine čvrst i cjelovit redateljski kod. Ostvarena je predstava u kojoj nema nedovršenosti niti sumnji u odabiru redateljskih rješenja koja su razigrana, dosjetljiva I imaginativna.

Nagrada za najbolji dramski tekst se ne dodjeljuje

Među ponuđenim dramskim predlošcima nismo uočili dovoljno onih koji bi na originalan i dramaturški zanimljivo strukturiran način komunicirali s mladom publikom. Željeli bismo nedodjeljivanjem nagrade poručiti upravo suprotno – kako suvremeni dramski dječji tekst može biti izvorište novih kazališnih ideja I sadržaja te da je potrebno da mu kazalište otvori vrata šire nego što ovogodišnji izbor predstava pokazuje.

Najbolja scenografija: Alexandra Kovalskaya za predstavu Zvjezdica( Kazalište lutaka Zadar)

Scenografija Alexandre Kovalskaye ponudila je više od puke scenske funkcionalnosti, ostvarujući luk od konkretne datosti do metafore.  Jednostavna rješenja provociraju više razina iščitavanja, a uz to im se pridružuje maštoviti život lutke i funkcionalnost kostima.

Najbolja kostimografija: Mirjana Zagorec za predstavu Iglica (Kazalište Mala scena Zagreb)

 Jednostavni, dovitljivi, a estetski profinjeni  kostimi u predstavi “Iglica” graditelji su svijeta u kojem stanuje ova priča.  Oni od samog početka razigravaju maštu da bi transformacijom dobili rekvizitna  svojstva I tako postali dio glumačke igre I redateljskih rješenja.     

Najbolja scenska glazba: Hrvoje Radnić za predstavu Kućni duhovi ili nevidljivi recept za sreću (Dječje kazalište Dubrava Zagreb i kazališna družina Pinklec Čakovec)

Scenska glazba Hrvoja Radnića predstavu je obogatila atmosferom, pomogla joj u punktiranju priče i songovima ju raspjevavala. Bez jeftinog nametanja stalno je bila dio scenskog tkanja I pomogala mu u  ritmu I oblikovanju stila.

Najbolje oblikovanje svjetla: Ivo Nižić I Frane Papić za predstavu Zvjezdica (Kazalište lutaka Zadar)

Oblikovanje svjetla u ovoj predstavi proizvodi vrhunsku atmosferu koja je priči o zvjezdici koja se spušta na zemlju neophodna kako bi dobro funkcionirala. Zahvaljujući svjetlu publika lako I zainteresirano putuje prostorima o kojima  priča govori.

 

Najbolja glumačka ostvarenja:

Nataša Kopeč – Robotka (Mrvice iz dnevnog boravka, Gradsko kazalište Žar ptica Zagreb)

Od preciznog scenskog pokreta do emotivnosti nerealističnog lica kreacija glumice je pomogla cijeloj predstavi da dobije još jednu dimenziju. Njezina Robotka nije ni robot, ni osoba, već biće koje je izradila dječja želja I mašta.   

Karolina Horvat – Kraljica, služavka (Snjeguljica mora umrijeti, Kazališna družina Pinklec Čakovec i lutkarska scena HNK u Varaždinu)

Groteskan izraz donesen jasno, precizno i vješto uputio je na talentiranu osobnost glumice koju se rado gleda I od koje se očekuju, a onda  I dobijaju, odlična rješenja   

Nikolina Majdak – Iglica (Iglica, Kazalište Mala scena Zagreb)

Glumica uz akrobatsku spretnost (I glumljenje nespretnosti) na topao način komunicira s publikom, te  tako pomaže najmlađima da se lako identificiraju s licem, ali I prepoznaju problem  o kojem govori predstava.

Petar Atanasoski – Janko (Mrvice iz dnevnog boravka, Gradsko kazalište Žar ptica Zagreb)

Odabirom glumačkih sredstava Petar Atanasoski je uspio biti vješt narator koji održava ritam predstave i glavno lice koje najmlađa publika prepoznaje. Nenameljiv, a stalno prisutan, discipliniran, a s osjećajem za partnera I gradnju scene, Atanasoski je glumački kotač zahvaljujući kojem se predstava sigurno odvija. 

Napomena:

žiri se rukovodio idejom  da u odabiru glumaca koje želi istaknuti na prvom mjestu treba biti glumačka kreacija a ne spolnost interpreta pa je zato išao na odnos tri glumice + jedan glumac (a ne dva plus dva)!

Članovi žirija:

1.       Lada Martinac Kralj

2.       Helena Petković

3.       Renata Carola Gotica