Nagrade 21. Susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej

  1. Susreti HC ASSITEJ

Čakovec, 15. – 19. listopada 2018.

 

 

NAGRADE:

 

 

Najbolja predstava u cjelini:

 

ZAMRZNUTE PJESME, Gradsko kazalište lutaka Rijeka

 

Najbolja režija:

 

Romano Bogdan za DO VIĐENJA , Kazališna družina Pinklec, Čakovec

 

Najbolji dramski tekst:

 

Dunja Fajdić i Jelena Radan za TONKA BONTONKA, Gradsko kazalište – Scena ”Gorica”, Velika Gorica

 

Najbolja scenografija i lutke:

 

Alena Pavlović za predstavu ZAMRZNUTE PJESME, Gradsko kazalište lutaka Rijeka 

 

Najbolja kostimografija:

 

Morana Petrovića za predstavu U POTRAZI ZA SLOVOM R., Gradsko kazalište Zorin dom, Karlovac

 

Najbolja scenska glazba:

 

Mate Matišić za predstavu NIKOMU PRAVO, Kazalište lutaka Zadar

 

Najbolje oblikovanje svjetla:

 

Deni Šesnić za predstavu ZAMRZNUTE PJESME, Gradsko kazalište lutaka Rijeka 

 

Najbolja glumačka ostvarenja :

 

Sara Lustig uloga KAŠTANKA predstava KAŠTANKA, Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar

 

Dominik Karakašić uloga Luka Aleksandri predstava KAŠTANKA, Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar

 

Ansamblu predstave ZAMRZNUTE PJESME, Gradsko kazalište lutaka Rijeka 

 

Edi Ćelić uloga FRANCOIS predstava ZAŠUTI, Kazalište Oberon I Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku

 

 

 

           

Prosudbena je komisija u sklopu 21.susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ od 15. do 19. listopada 2018. godine pogledala deset predstava koje su konkurirale za nagrade. Komisija je u prosudbi težila poticanju izvrsnosti, stoga je nastojala prepoznati ona izvanredna dostignuća koja odišu vrhunskom tehničkom kvalitetom i/ili umjetničkim senzibilitetom sutrašnjice. U konačnici, komisija je ipak dodjelila sve nagrade, pozdravljajući pritom i umjetnička ostvarenja današnjice. Komisija je iz navedenog razloga nagrade odlučila grupirati u dvije skupine: nagrade današnjice i nagrade sutrašnjice, kako slijedi:

 

NAGRADE SUTRAŠNJICE

 

Nagrada za predstavu u cjelini: Zamrznute pjesme, Gradsko kazalište lutaka Rijeka

 

Fantastična, kompaktna, zatvorena cjelina, suptilne dramaturgije, nenametljive ali snažne režije. Promišljena, tehnički besprijekorna, estetski ujednačena i dovršena predstava koja nas je s lakoćom uvukla u svoju toplu priču i zamrznuti svijet. Nevjerojatna zaokruženost i dosljednost predstave, nošeni zapanjujućom igrom ansambla lansirali su ovu predstavu na sam vrh 21.susreta HC ASSITEJ.

 

 

Nagrada za glumačko ostvarenje ansamblu: Zamrznute pjesme,

Gradsko kazalište lutaka Rijeka

 

Razina uvježbanosti i predanosti ovog ansambla ostavila je poseban utisak na prosudbeno povjerenstvo. Dostignuta razina kvalitete ostavila nas je zatečenima: ansambl je redefinirao pojam tehničke dovršenosti i spremljenosti grupe te podigao ideju o mogućem za jednu stepenicu više.

 

Nagrada za glumačko ostvarenje: Sara Lustig, Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar

 

 

Animatorica Sara Lustig stopila se na zanimljiv način sa svojom lutkom Kaštanke: lutka kao prirodni produžetak glumičinog tijela a glumičino tijelo kao proširenje lutke. U tom sinaptičkom spoju kao da nastaju impulsi iz kojih se oba tijela – lutke i glumice – pokreću. Upravo ta mistična spona živog i neživog stvorila je dojam fluidnosti, beskrajne točnosti i ljepote. Besprijekorna animacija više je od dostupnog lutkarstva i na primjeru Kaštanke Sare Lustig imali smo jedinstvenu priliku ponovno promisliti animaciju i pomaknuti razumjevanje mogućeg korak dalje.

 

 

NAGRADE DANAŠNJICE

 

Nagrada za režiju: Do viđenja, Romano Bogdan, Kazališna družina Pinklec, Čakovec

 

Oprezna i nenametljiva režija, jednostavna i čista, dosljedna. Obrat crne kutije, minimalizam predloška i otvaranje lutke animatoru istaknuli su se kao postupci koji su otkrili redateljsku promišljenost i namjeru koje smo odlučili nagraditi.

 

 

Nagrada za dramski tekst: Tonka Bontonka, Dunja Fajdić i Jelena Radan, Gradsko kazalište – Scena ”Gorica”, Velika Gorica

 

 

Ugodan tekst, pedagoški precizan, uspio je pedagošku namjeru ugraditi u sadržaj na način da je sadržaj zaživio i postao priča za sebe. Vješti stihovi donijeli su dodatne ljepote i istaknuli ovaj tekst kao najbolji na susretu.

 

 

Nagrada za scensko svjetlo Deni Šesnić, : Zamrznute pjesme, Gradsko kazalište lutaka Rijeka

 

Scensko svjetlo u ovoj je predstavi integralni i jednakovrijedan dio iznimno uspješne cjeline: ono ne osvjetljava scenu već sa scenografijom zajedno stvara vizualnu sliku; ne djeluje kao element koji je ostvaren u kasnoj fazi proizvodnje, već kao element koji je stvoren i iz kojeg nastaje predstava od samog početka proizvodnog procesa. Ono je smišljeno i ostvareno u ključu u kojem je rađena cijela predstava te dodatno potvrđuje razinu kvalitete koju je predstava kao cjelina donijela na susret.

 

 

 

 

 

 

 

Nagrada za kostimografiju, Morana Petrovića: U potrazi za slovom R, Gradsko kazalište Zorin dom, Karlovac

 

Dosljedni kostimi s kreativnim odmakom kod Pričolovaca, vješto krojeni i ugodno upareni sa scenografskim rješenjem. Funkcionalni i na jedan način očekivani, kostimi su se istaknuli u svojoj točnosti.

 

 

Nagrada za scenografiju, Alena Pavlović: Zamrznute pjesme, Gradsko kazalište lutaka Rijeka

 

Funkcionalna i jednostavna scenografija koja nosi likovni identitet predstave i bitno doprinosi cjelokupnom dojmu predstave. Lijepa, bajkovita i vješto izrađena scenografija istaknula se kao dobro promišljena i sustavno ispraćena kroz svaku scenu.

 

 

Nagrada za scensku glazbu, Mate Matišić: Nikomu pravo, Kazalište lutaka Zadar

 

Zanimljiva glazba s okusom tradicionalnog uspješno dočarava ali i proširuje predložak predstave, te se i tekstualno s njime stapa. Tako glazba kao nosač događanja preuzima važnu ulogu u ukupnosti predstave. Glazba je osmišljena na kvalitetan način, a izvedba uživo bi trebala tu kvalitetu dosljedno popratiti.

 

Nagrada za glumačko ostvarenje: Dominik Karakašić, Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar

 

Karakašić je u Kaštanki odigrao lijepu i snažnu ulogu Luke Aleksanriča. Predstava kao cjelina gotovo da vapi za Karakašićem koji unosi i grubost i toplinu: Karakašić predstavu dovršava preuzimanjem završne scene u trenutku u kojem predstava kao cjelina skoro pa zaboravlja svoj početak. Karakašić predstavi daje ‘onu’ Rusiju na zanimljiv način koji je komisija odlučila nagraditi.

 

Nagrada za glumačko ostvarenje: Edi Ćelić, Kazalište Oberon I Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku

 

Ćelić u Zašuti odudara jednom posebnom kvalitetom i uigranošću: predanost i koncentracija mladog glumca opipljivi su i materijaliziraju lik na vrlo poseban način. Istaknuo se vještim odabirom zanimljivih glumačkih sredstava kojima je iskreirao dojmljivu i do kraja proživljenu ulogu. Zanimljiv lik kroz tijelo i duh zanimljivog mladog glumca potaknuli su komisiju da nagradi ovo glumačko ostvarenje.

 

Prosudbena komisija: Margetić Bruno, Šubarić Katica i Vukelić Leo