Nagrade 2009.

NAGRADE ASSITEJ FESTIVALA, ČAKOVEC 2009.

Žiri u sastavu Zvonko Festini, Iva Gruić i Katarina Kolega jednoglasno se složio oko nagrada na 12. susretu Hrvatskog centra Assitej.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi ‘Pitanje časti’ Gradskog kazališta Sisak.

Izvrstan dramski tekst Lutza Hübnera ozbiljnim problemima odrastanja i uklapanja u svijet odraslih pristupa na ozbiljan način, ne podcjenjujući publiku. Redateljica Franka Perković uprizorila ga je vrlo jasno i čisto, postepeno gradeći put ka kulminaciji, te čvrsto vodeći mlade glumce, čija je energična igra pridonijela dinamičnosti, a uvjerljive glumačke kreacije ostvarivanju snažnog emotivnog naboja. Objedinjavanjem tih triju elemenata nastala je vrlo dojmljiva cjelina koja sjajno komunicira s tinejđerskom, ali i ostalom publikom.

Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se Oliveru Frljiću za ‘Strah u Ulici lipa’ Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.

U ‘Strahu u Ulici lipa’ Oliver Frljić pokazuje prepoznatljiv redateljski rukopis, koji važnost pridaje gesti, pokretu i ritmu, mizanscenski se referira na animirane filmove i računalne igre što izvrsno korespondira sa senzibilitetom današnje mlade publike.

Nagrada za najbolje kostime dodjeljuje se Ivi Matiji Bitangi i Leu Vukeliću za predstavu ‘Pipi Dugačarapa’ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

Kostimi Ive Matije Bitange i Lea Vukelića djelatni su element predstave ‘Pipi Dugačarapa’. Oni nisu samo vizualno dojmljivi, nego točno podcrtavaju karaktere i sudjeluju u stvaranju atmosfere.

Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje – dvije ravnopravne nagrade za žensku ulogu – dodjeljuju se:

  • Mariji Kolb za ulogu Pippi u predstavi ‘Pipi Dugačarapa’ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku
  • Juditi Franković za ulogu u predstavi ‘Superspasiteljice’ kazališta Mala scena iz Zagreba

 

Marija Kolb razigranoj je Pipi DugojČarapi podarila višeslojnost, jasno naznačivši da je njezin bijeg u maštu samo bijeg od tužne stvarnosti. Stoga je podjednako uvjerljiva u pripovijedanju maštovitih priča kao i u trenucima usamljenosti i tuge u kojoj publika otkriva Pipinu drugu stranu. Marija Kolb sjajno utjelovljuje Pipi koja se ostalim likovima prikazuje kao vesela, vedra i otkačena djevojčica, a gledateljima se otkriva kao usamljeno dijete koje žudi za roditeljskom ljubavi.

Likove koji nemaju jasno naznačene karaktere nije lako uvjerljivo oživjeti na pozornici, no to je izvrsno uspjelo Juditi Franković u ulozi luckaste Pascale. Šarmantna u izgovaranju riječi s francuskim naglaskom, razigrana u spašavanju svijeta, ona u isto vrijeme utjelovljuje dijete i odraslu osobu, s lakoćom mijenja različita stanja i gradi ulogu pomoću zahtjevnog scenskog pokreta i geste. Sve to čini s izuzetnom lakoćom te se njezin uvrnuti lik doimlje stvarnim.

Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje – dvije ravnopravne nagrade za mušku ulogu – dodjeljuju se Drašku Zidaru i Mladenu Kovačiću za uloge u predstavi ‘Srce boksača’ Kazališta Virovitica.

Draško Zidar zna što je scenska prisutnost te njegova šutnja na pozornici znači više od riječi. Vrlo postepeno i odmjereno otkriva prirodu svoga lika – od šutljiva i namrgođena starca, koji je odustao od života, kroz predstavu on pronalazi snagu za nastavak ‘borbe’. Svojem liku Zidar daje i notu humora, te nenametljivo pridobiva simpatije publike. Njegov dostojni suigrač u ‘Srcu boksača’ je mladi glumac Mladen Kovačić, koji se kao i njegov glumački partner postepeno razotkriva, od početne netrpeljivosti prema starcu do toplog prijateljstva, od bahatosti do nesigurnosti dječaka. U njihovoj sjajnoj glumačkoj igri točno su naznačeni problemi koje Hübner tim komadom obrađuje, te zahvaljujući dvojici izvrsnih glumaca, ‘Srce boksača’ postaje topla predstava koja se s užitkom gleda.

Posebna nagrada žirija za promišljenu naivnost igre dodjeljuje se Kazališnoj družini Pinklec iz Čakovca za predstavu ‘Vatroslav Grom’.

Kazališna družina Pinklec svojom spontanošću, izuzetnom energijom i potpunom vjerom u ono što radi, spaja ozbiljnost pristupa poslu sa žarom i elanom, predanost radu s ljubavlju. Njihova spremnost na igru čini ih posebnima i kazališno svježima.