Nagrade 2007.

 1. NAJBOLJE OBLIKOVANJE SVJETLA:
  ALEKSANDAR MONDECAR, Gradskog kazališta ŽAR PTICA, Zagreb

  Unutar vizualnog jezika predstave “Ronja, razbojnička kći”, oblikovanje svjetla Aleksandra Mondecara precizno slijedi dramaturšku liniju, dočarava atmosferu i točno komunicira s ostalim likovnim elementima predstave.
 2. NAJBOLJA SCENSKA GLAZBA:
  THE BEATFLEET, Gradskog kazališta lutaka Split

  Čvrsti stup na koji se oslanja predstava “Miševi i mačke naglavačke” je glazba splitske grupe The Beatfleet. Njihov bogati spektar raznorodnih glazbenih izričaja pretočio je stihove u predstavu i dao joj vitalitet. U skladu s poezijom Luke Paljetka, njegovu radost igre riječima, oni su pretvorili u radost igre glazbe.
 3. NAJBOLJA SCENOGRAFIJA:
  NINA BAČUN I ROBERTA BRATOVIĆ, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku

  Ključno mjesto događanja romana “Čarobnjak iz Oza”, žuta cesta, u predstavi “Velika, velika zemlja Oz”, dovitljivim je scenografskim rješenjem, postalo dominantan kazališni znak i time upotpunilo simboliku. Bogatstvo mogućnosi transformacije središnjeg dijela scenografije omogućilo je igrivost, razigranost te su se time sugerirala mnoga redateljska i glumačka rješenja. Snažnu vizualnu dojmljivost Nina Bačun i Roberta Bartolović postigle su nadahnutim korištenjem sve tri moguće dimenzije prostora.
 4. NAJBOLJA KOSTIMOGRAFIJA:
  IKA ŠKOMRLJ I ELVIRA ULIP, Gradskog kazališta ŽAR PTICA Zagreb

  Kostimi Ike Škomrlj i Elvire Ulip svojom maštovitošću i razigranošću snažno oplemenjuju predstavu “Ronja, razbojnička kći”. Odabirom boja, materijala i oblikovanja kostima, autorice su vrlo jasno slijedile i nadograđivale dramaturški slijed i redateljsku koncepciju te uvelike pomogle glumcima pri izgradnji uloge.
 5. NAJBOLJI TEKST:
  JASEN BOKO

  Razigrana predstava koja šarmom plijeni publiku rezultat je majstorske obrade komplicirane i mučne teme iz nedovoljno poznate hrvatske povijesti. Višeslojnom dramaturgijom i sjajnim rješenjima Jasen Boko stvorio je duhovit i maštovit predložak za scensku igru. Time je još jednom potvrdio da je jedan od rijetkih koji promišlja kazalište za djecu i mlade i obogaćuje tu zanemarenu kazališnu vrstu.
 6. NAJBOLJE GLUMAČKO OSTVARENJE ZA MUŠKU ULOGU:
  MIJO PAVELKO Kazališta Virovitica I DRAŽEN ČUČEK Kazališta Mala scena Zagreb
  Kućica, ture, aga, konj, tamničar,mjesec, otac, utvrda, zeko, sindikalac – samo su neke od uloga u predstavi “Ljubav je jača od mača” koje je sjajno ostvario Mijo Pavelko. Njegova moć brze transformacije i duhovitog glumačkog poigravanja fascinira, a posebice oduševljava snažna osviještenost vlastitog fizisa.
  Iznimno riskantnu ulogu petogodišnjeg djeteta, Pixija, u predstavi “Bum Tomica” koja pred glumca postavlja zahtjevan zadatak, majstorski je oblikovao Dražen Čuček. Izuzetno uvjerljiv, iskren i razigran, Čuček ne zalazi u zamku karikaturalnosti. Upečatljiv je u mnogim detaljima koji ga čine briljantnim.
 7. NAJBOLJE GLUMAČKO OSTVARENJE ZA ŽENSKU ULOGU:
  MAJA KOVAČ Gradskog kazališta ŽAR PTICA Zagreb I JELENA VUKMIRICA Dječjeg kazališta Dubrava Zagreb

  Maja Kovač s lakoćom i pršteći od energije utjelovljuje lik Ronje u predstavi “Ronja, razbojnička kći”, uvjerljivo tumačeći djevojčicu na pragu zrelosti. U njezinoj interpretaciji dominantna je ljubav prema kazališnoj igri koja plijeni pozornost gledatelja i pruža mogućnost identifikacije.
  Jelena Vukmirica u ulozi Luise Palfy, u predstavi “Blizanke” , pokazala je čvrstoću i snagu stilizirane glume. Osim toga, izdvojila se u nizu detalja, svojim istančanim scenskim pokretom koji pokazuje izvrsnost te mlade glumice.
 8. NAJBOLJA REŽIJA:
  OLIVER FRLJIĆ Dječjeg kazališta Dubrava Zagreb

  Domišljata i strukturalno jasna režija Olivera Frljića čvrsto slijedi osviješteni koncept usklađen sa senzibilitetom ciljane publike. Propitujući rubove karikaturalnosti, nikad ne prelazi granice dobrog ukusa što je posljedica njegove redateljske zrelosti.
 9. NAJBOLJA PREDSTAVA U CJELINI:
  LJUBAV JE JAČA OD MAČA KAZALIŠTA VIROVITICA

  Skladom svih elemenata predstave “Ljubav je jača od mača” – od kreativnog, zrelog i glumački iskrenog ansambla, domišljate i točne režije, izvrsnog teksta, minimalističke i sugestivne scenografije i kostimografije, dinamičnog i maštovitog scenskog pokreta te duhovite glazbe – postignut je sjajan kazališni čin. Scenskom prisutnošću i snažnom kolektivnom energijom ansambl uvlači publiku u zajednički doživljaj što se ne prikida tijekom cijele izvedbe. “Ljubav je jača od mača” predstava je koja uvelike pridonosi hrvatskom glumištu, posebice obogaćuje stvaralaštvo za djecu i mlade, pokazujući raskoš kazališne čarolije.

POSEBNA POHVALA PROSUDBENE KOMISIJE predstavi KRALJ GORDOGAN Kazališne družine PINKLEC iz Čakovca