Nagrade 2006.

NAGRADE 9. SUSRETA PROFESIONALNIH KAZALIŠTA HC ASSITEJ

 1. Najbolja predstava u cjelini: “ŠUMA STRIBOROVA” Gradskog kazališta lutaka, Rijeka
  Predstava “ŠUMA STRIBOROVA” čarobnom snagom pripovijedanja i stvaranja atmosfere prenosi djelo Ivane Brlić Mažuranić na scenu u svom proznom obliku i tako u potpunosti prenosi autoričinu poruku u medij kazališta. “Šuma Striborova”, nastala prema kanonskome tekstu hrvatske dječje književnosti, ne zaustavlja se na transferu, nego majstorskim stvaranjem atmosfere, pomoću glume, likovnosti i glazbe – otvara mistične registre doživljavanja priče. I tako stiže ova priča iz davnine ravno u naša suvremena srca.
 2. Najbolja režija: ROBERT WALTL za režiju predstave “KOLBABA I BRZOJAVKO” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku u koprodukciji s Kazalištem Virovitica
  Snaga režije Roberta Waltla u predstavi “Kolbaba i Brzojavko” temelji se na vrhunski usklađenom preplitanju svih kazališnih segmenata, ne bježeći ni od rješenja inspiriranih lutkarskim kazalištem. Uz točan odabir suradnika, predstava uspijeva stvoriti cjelovitu sliku koja nadilazi lokalno obojane značajke i tako postiže univerzalnu bajkovitost.
 3. Najbolja scenografija umjetničkom timu: Kazališta Mala scena iz Zagreba za predstavu “PADOBRANCI”
  Glumački prostor u predstavi “Padobranci” nadahnutom jednostavnošću i funkcionalnošću pruža pokretačku snagu mašti koja stvara naraciju predstave. Scenski element postaje ne samo prostor, nego i dio igre te koreografije same.
 4. Najbolja kostimografija: ANI SAVIĆ GECAN za kostimografiju u predstavi “KOLBABA I BRZOJAVKO” Dječjeg kazališta u Osijeku
  Kostimografija Ane Savić Gecan u predstavi “Kolbaba i Brzojavko” kreira scenske figure koje samom svojom pojavom predstavljaju univerzalne pojave koje izmiču ograničenom lokalnom karakteru. Svojim koloritom i maštom obraćaju se djeci putem općih simbola i znakova kao i suptilnim, duhovitim autoričinim komentarom u detaljima kostima.
 5. Najbolja scenska glazba: DUŠKU REPOTECU-UTI za glazbu u predstavi “ŠUMA STRIBOROVA” Gradskog kazališta lutaka Rijeka
  Duško Repotec-Ute u oblikovanju glazbe eklektički kombinira elemente različitih etničkih porijekla te ih ujedno spaja u nerazdvojnu cjelinu koja jezikom filmske glazbe prati dramaturgiju predstave, a tvori i njezin kontrapunkt.
 6. Najbolje oblikovanje svjetla: DENI ŠESNIĆ za kreaciju svjetla u predstavi “ŠUMA STRIBOROVA” Gradskog kazališta lutaka Rijeka
 7. Najbolje glumačko ostvarenje, nagrade za ženske uloge dobivaju:
  • MAJA KOVAČ za ulogu djevojčice u predstavi “IGRA” Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba i
   Egzaktnošću glume, brzinom transformacija i preciznošću u izvedbi, Maja Kovač stvara iluziju anorganskog filmskog vremena. Njezina interpretacija likova i stanja nadilazi funkcionalnost. Svojom kazališnom igrom ostvaruje neuobičajeni ritam i tempo predstave koja nas svojom sugestivnošću navodi na uspoređivanja s drugim, bržim medijima.
  • BLANKA BART-HAJOŠ za ulogu stare majke u predstavi “DUG PUT KUĆI” Kazališta Virovitica
   Blanka Bart-Hajoš u ulozi stare majke samozatajnom, smirenom i dostojanstvenom glumom reprezentira životni put osobe koja prolazi posljednju kalvariju svog života odišući prigušenim emocijama. Bogatstvo životne mudrosti lika stare majke Blanka unosi u sve odnose s dramskim licima, a napose u komplementarni odnos s likom dječaka psa Andreasa.
 8. Najbolje glumačko ostvarenje, nagrade za muške uloge dobivanju:
  • GORAN KOŠI za ulogu dječaka psa Andreasa u predstavi “DUG PUT KUĆI” Kazališta Virovitica
   U ulozi koja simbolički prolazi kroz razvoj od animalnog do humanog uspjeha doživljeno i proživljeno oblikovati čovjeku nepoznata stanja duha i tijela. Put od dječaka psa do Andreasa put je učenja ljudskosti kojeg Goran Koši kreira na dirljiv i iznimno nježan način.
  • IVAN MEDIĆ za ulogu Turčina u predstavi “MATE S ONEGA SVITA” Gradskog kazališta lutaka Split
   U predstavi koja se odlikuje izvrsnom kolektivnom igrom, Ivan Medić, portretira Turčina Muju od arhetipskog do njegove jedinstvene osobnosti. Poigravajući se i ironizirajući stereotip, nadilazi razinu vica i dosjetke, te osebujnim korištenjem lutke, stvara nezaboravnu minijaturu unutar skladne glumačke cjeline ovoga ansambla.
 9. Nagradu za kolektivnu igru : stručni žiri dodjeljuje glumačkom ansamblu Gradskog kazališta lutaka Split za igru u predstavi “MATE S ONEGA SVITA”
  Glumačka družina predstave “MATE S ONEGA SVITA” noseći je element prisnog i živog narodnog folklornog duha, najveće vrline ove predstave. Ansambl je kroz jezik, kao živo tkivo predstave, kroz autentičnu, višeslojnu međusobnu komunikaciju, kroz ujednačenu igru različitih temperamenata ostvario snažnu radost zajedničke igre te je s lakoćom prenio i na publiku.
 10. Nagradu za koreografiju: stručni žiri dodjeljuje LARISI LIPOVAC i DAMIRU PLEMENIĆU za rad na predstavi “PADOBRANCI” Kazališta MALA SCENA iz Zagreba
  Izuzev što je riječ o koreografiji koja je sama po sebi izuzetna, ovaj vrijedni rad dokazao je da je apstraktnim pokretom moguće ostvariti kvalitetnu naraciju i s najmlađom publikom. Dvoje autora i plesača uspjeli su svojom plesnom filozofijom razgovijetno komunicirati s dječjom maštom.