Nagrade 2003.

NAGRADE 6. SUSRETA PROFESIONALNIH I PROFESIONALNO VOĐENIH KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE HC ASSITEJ ČAKOVEC, 18. DO 23. LISTOPADA 2003.
 
Članovi žirija Helena Braut, Tajana Gašparović i Jasen Boko šest dana su pratili festivalski program te u četvrtak, 23. listopada objavili dobitnike nagrada:
 • najbolja predstava u cjelini: "Priča o oblaku" Ivice Šimića u izvedbi Kazališta Mala scena iz Zagreba Obrazloženje: Precizno osmišljen minimalizam svih segmenata predstave, usredotočenost na detalj i Šimićeva toplina pripovijedanja čine ovu predstavu izuzetnim kazališnim biserom koji bi ponosno mogao gostovati bilo gdje u svijetu. Osim toga, predstava se uspješno obraća djeci već od dvije godine starosti, što je prava rijetkost u kazalištu za djecu.
 • najbolja režija: Sunny Sunninsky za predstavu "Robinzon" Kazališta lutaka iz Zadra Obrazloženje: Izuzetan osjećaj za ritam predstave, dojmljiv rad s glumačkim ansamblom i, iznad svega, Sunninskyjeva poznata maštovitost u razigravanju scenskih rekvizita koji se kao nekim čudom transformiraju iz jednog oblika u drugi.
 • najbolje scenografsko oblikovanje: Iva-Matija Bitanga i Leo Vukelić za predstavu "Bajka o ribaru i ribici" Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba Obrazloženje: Rijetko viđeno kreiranje scenografije koja poput kostima izrasta iz glumaca i suvremena estetika preuzeta iz crtanog filma, u kombinaciji sa snovitom poetičnošću dočaravanja mora, čine vizualnu ljepotu ove predstave.
 • najbolja kostimografija: Ana Savić Gecan za predstavu "Kresivo" Dječjeg kazališta u Osijeku Obrazloženje: Bajkovita stiliziranost, pertrofirani krojevi, koji u izgled dramskih lica unose dimenziju začudnoga, i raskoš kolorita uvode gledatelja u bajkoviti svijet Andersenova "Kresiva".
 • najbolja scenska glazba: Dragan Lukić za predstavu "Bajka o ribaru i ribici" Obrazloženje: Za Mediteran karakteristično nostalgično osjećanje prisutno u Lukićevoj glazbi uvelike doprinosti poetičnoj atmosferi određenih prizora predstave, a vrlo pjevne melodije ostaju u nama i nakon nje.
 • najbolje glumačko ostvarenje (dvije ravnopravne nagrade za žensku ulogu):
  • Maja Kovač za ulogu Ribice u "Bajci o ribaru i ribici" i za ulogu Deve u predstavi "Kako je deva dobila grbu" Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba Obrazloženje: Posve specifičan i začudan način glume kojim dominira fizički i mimski izraz čini od Maje Kovač scensku pojavu koja svakih ulaskom na scenu osvježava predstavu i oduševljava, naročito one najmlađe.
  • Sanja Vidan za ulogu Pipa u predstavi "Pipo i Pipa" Gradskog kazališta lutaka iz Splita Obrazloženje: Sanja Vidan uspjela je animacijom i naročito dojmljivom glasovnom ekspresijom od lutkice Pipa učiniti punokrvni i izrazito šarmantni scenski karakter.
 • najbolje glumačko ostvarenje u kategoriji muške uloge: Ivica Šimić za ulogu Pripovjedača u predstavi "Priča o oblaku" Obrazloženje: Rijetka je sposobnost glumca da isključivo pripovijedanjem stvara bogate scenske svjetove. Posjeduje je Ivica Šimić koji svojom toplinom i intimnošću glasa i pogleda uspijeva od jedne jednostavne priče učiniti pravu scensku čaroliju koja najmlađe na najsuptilniji način uvodi u kazalište.
 • umjesto druge nagrade za mušku ulogu dodijeljena je nagrada za najbolju skupnu igru: ansabmlu predstave "Robinzon" Obrazloženje: U predstavi "Robinzon" svi su glumci postigli precizno uigranu ritmičnost, a različitim su transformacijama stvorili nezaboravnu harmoniju glumačke igre.
 • umjesto nagrade za oblikovanje svjetla dodijeljena je nagrada za najbolji vizualni identitet: Sunny Sunninsky, Mojmir Mihatov i Ivo Nižić za predstavu "Robinzon" Obrazloženje: Sve što vidimo u "Robinzonu" isprepliće se u jedinstvenu harmoničnu cjelinu kojom dominiraju izuzetno maštovite vizualne transformacije scenskih rekvizita koji čine veliki dio scenografije. Dojmljivo oblikovanje svjetla poantira atmosferu određenih prizora. Svi se vizualni segmenti pretapaju u nezaboravan scenski doživljaj.
 • najbolje profesionalno vođena predstava: Slavica Šenk za predstavu "Svako dijete zna..." Studia za stvaralačke aktivnosti mladih ZARO iz Pule Obrazloženje: Nekoliko je razloga za ovu nagradu. Kao prvo, sjajan odabir teksta. Kao drugo, izuzetan rad s djecom koji je rezultirao potpunom scenskom prirodnošću velikog ansambla u kojem su se neki pojedinci izrazito istakli. Kao treće: uvođenje djece u široki spektar glumačkoga izraza koji ne staje samo na narativnosti, već se razigrava i na način fizičkog i plesnog teatra. Kao četvrto: sjajno pogođen ritam predstave i maštovito razigravanje prizora.
 
'