Kijimuna Festa i 1. ASSITEJ International Meeting od 28. srpnja do 8. kolovoza 2012. Okinawa (Japan)

Predsjednik HC ASSITEJ Romano Bogdan sudjelovao je kao delegat na 1. međunarodnom susretu nacionalnih centara ASSITEJ-a u Okinawi. Iz Hrvatske su sudjelovali i: Ivica Šimić, kao glavni tajnik Međunarodnog ASSITEJ-a i Vitomira Lončar kao producentica Patchwork Family, međunarodnog koprodukcijskog projekta ASSITEJ-a koji  je na Festivalu izveo predstavu Superheroj.

Susret se održao u sklopu Kijimuna Festa, jednog od najvećih kazališnih festivala za djecu i mlade u Aziji.

O temama vezanim uz kazalište raspravljalo se na sedam simpozija, a na temu Uloga kazališta za djecu i mlade u građenju mira jedan od voditelja bio je Ivica Šimić.

Održane su brojne sjednice, panel diskusije, formalni i neformalni razgovori o položaju kazališta za djecu i mlade u različitim zemljama. Bila je to prilika za razmjenu ideja i iskustava u oblikovanju kazališta za djecu i mlade. Zahvaljujemo Izvršnom odboru ASSITEJ-a koji je svojim profesionalnim angažmanom osigurao kvalitetne i stručno vođene diskusije. Čula su se mnoga zanimljiva i poticajna razmišljanja, a domaćini iz Okinawe na čelu s glavnim organizatorom Hisashi Shimoyamaom potrudili su se da dani provedeni na festivalu svima ostanu u lijepom sjećanju. Najsrdačnije mu zahvaljujemo kao i svima ostalima koji su učinili ovaj festival mogućim, posebno brojnim volonterima koji su svojim radom pokazali da je kazalište za djecu i mlade izuzetno važno i vrijedno pozornosti javnosti.

Na kraju Susreta prihvaćena je slijedeća Deklaracija iz Okinawe:

 

Deklaracija iz Okinawe o budućnosti kazališta za djecu i mlade
Svi smo se zajedno ukrcali na isti brod, i to na devet dana, od 28. srpnja do 5. kolovoza 2012., ovdje, u gradu Okinawa, kako bismo potvrdili sadašnjost i osvijetlili budućnost kazališta za djecu i mlade.

Na ovome smo mjestu otkrili da kolege iz cijeloga svijeta stvaraju izvanredna umjetnička djela za djecu. Uživali smo u njima zajedno s djecom.

Na ovome smo mjestu zajedno razmišljali o tome „kakvo treba biti kazalište za djecu i mlade sutra“ i „što napraviti za njega danas“.

Na ovome smo mjestu naučili da su izvrsna kazališna umjetnička ostvarenja djelotvoran lijek za ljudske bolesti i rane koje zovemo „rat“ i „katastrofa“.

Uspjeli smo potvrdili podnaslov festivala, „kazalište je lijek za život“, tijelom, umom i srcem.


Danas izjavljujemo:

“Kazalište je bez ikakve sumnje lijek za život. Zbog toga sva djeca na svijetu moraju doživjeti čudo kazališta te rasti u kazalištu i kroz kazalište. A mi ćemo se i dalje truditi sve dok to ne ostvarimo.“

   

 

5.kolovoza 2012.

Svi sudionici 1. međunarodnog susreta nacionalnih centara ASSITEJ-a

 

Ostvareni su značajni kontakti s drugim nacionalnim centrima ASSITEJ-a. Hrvatski centar   predložio je osnivanje mreže nacionalnih centara ASSITEJ-a zemalja članica Europske unije. Kao razultat toga nastala je ideja o povezivanju nacionalnih centara Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske (iz Europe) i Australije na koprodukcijskoj plesnoj predstavi čija bi premijera bila početkom 2014. godine u Australiji, a nakon toga i u zemljama partnerima u Europi.

S nacionalnim centrom iz Austrije dogovoreno sam gostovanje i prezentacija njihovog centra na ovogodišnjim susretima HC ASSITEJ u Čakovcu, a s nacionalnim centrima iz Poljske i Rumunjske predstavljanje njihovih centara na susretima u 2013. i 2014. godini.

Na Art marketu koji je održan u sklopu Susreta naš nacionalni centar prezentirao je sa propagandnim materijalima rad kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj.

Na festivalu Kijimuna Festa moglo se vidjeti stotinjak predstava kazališta sa svih kontineneta, a iz Hrvatske je nastupalo kazalište Mala scena iz Zagreba s predstavom Baukač.

Predsjednik HC ASSITEJ:

Romano Bogdan