Kazalište Virovitica 2013./2014.

U ogledalu
Zajednički nazivnik repertoara ovogodišnje kazališne sezone nametnuo se uvelike sam po sebi.

S jedne, očekivane i samorazumljive, strane proizašao je iz naslova koji ga tvore, našeg svjesnog i promišljenog izbora vođenog željom da se zadovolje divergentni ukusi, potrebe i očekivanja koja od kazališta kao takvog pa onda i od Kazališta Virovitica ima raznodobna i raznorodna publika a i mi sami.

Uz reprize predstava koje su već uspješno „slomile nogu“ (kako se kazališnim žargonom priželjkuje dobra izvedba) i, na naše zadovoljstvo, nadaleko „prešle rampu“, čine ga i pet naslova koje tek čeka premijerno ruho. Dva od njih, klasik dramske literature i najpoznatije djelo Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, Revizor i komedija Ćup, iz pera najvećeg rimskog komediografa Tita Makcija Plauta, namijenjena su odraslima, a dvije adaptacije, jedna romana za djecu Zlatka Krilića Krik, i druga svevremene priče nenadmašnog Hansa Christiana Andersena Snježna kraljica, najmlađima.

S druge je pak (manje očekivane) strane, taj zajednički nazivnik nametnula sama zbilja koja nas okružuje i koju manje ili više slobodno i voljno sukreiramo te za koju, u manjoj ili većoj mjeri, preuzimamo odgovornost – načinom na koji je poimamo i doživljavamo, na koji je promišljamo i osmišljavamo, načinom na koji je reflektiramo i posredujemo (na sceni). A ona je, čini se, tako i toliko prodorna da je pronašla način da se ogleda u prvom ili drugom planu scene, u glavnoj temi ili usputnim motivima, u odnosu likova i odlikama njihovih karaktera, u komičnim i ozbiljnim situacijama, u jasno izrečenim ili mudro prešućenim replikama. A kada se zbilja sama ogledava u tako brojnim površinama čini se nepotrebnim potcrtavati je.  Dovoljno je staviti okvir.

Upravo to i činimo.

A na vama je da je dođete vidjeti.

Kako biste joj se mogli slatko ili gorko nasmijati, potjerati je sa scene ili je pozvati u gledalište, pozvati je da sjedne do vas ili je poklopiti programskom knjižicom. Vidjet ćete nakon toga da će ona u kojoj svakoga jutra kupujete kruh i mlijeko izgledati drugačije.

Možda ne zbog nje same, već zbog vas.

Ana Prolić

 

Repertoar Kazališta Virovitica za sezonu 2013./2014. (pdf)