Gostovanje kazališta Dora iz Japana s plesnom predstavom Ayanasu (Woven)

ayanasu

Hrvatski centar Assitej  organizirao je hrvatski dio Balkanske turneje 2016. godine kazališta DORA iz Japana pod pokroviteljstvom Japan Foundation Performing Arts i Tokyo Arts Council-a.

Hrvatski dio turneje kazališta DORA sa predstavom AYANASU WOVEN održati će se 1. 10. u 18 sati u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, Osijek, 3. 10. u 19 sati u Kazalištu Virovitica, Virovitica i 4. 10. u 20 sati u Centru za kulturu Čakovec u Čakovcu.

Ayanasu („tkati“) je improvizirana neverbalna izvedba koja prikazuje put jedne obitelji od gubitka do nade za vrijeme potresa, tsunamija i eksplozije nuklearne tvornice u Japanu. U tišini, izvođači izvlače sirove emocije, koje pojačava promjena atmosferičnog svjetla i glazbe. Ayanasu također odražava i kreativni proces kazališne skupine Dora iz Japana, pod vodstvom redatelja Kenjira Otanija, koja je  ispreplela spontane vinjete sa narativom o usamljenosti, sjećanjima i sinkronicitetom. Ovo uprizorenje obilježava 40. godišnjicu kazališne skupine Dora (2012.), koju su 1972. osnovali Mizuho Suzuki i Shoji Hayakawa, te čija je misija bila da „dekmokratski izrazi svoje misli kroz promišljanja o svemiru, ljubavi i ljudskosti“ dok „kritički odražava moderno društvo i pruža izričaj za više kulturalno otkrivanje za mlade“.

Zahvaljujući japanskoj vladi,predstava je besplatna.

 U nedjelju, 2. listopada s početkom u 11 sati, za studente Umjetničke akademije japanski će umjetnici održati i besplatnu radionicu „Devise Works“ pod vodstvom Kenjira Otanija. Radionica je podijeljena u tri dijela:

  • „Devise Works“ – fokusira se na gradnju neverbalnih scena kroz zadane teme ili ključne riječi
  •  „Physical Theater“ – učenje Viewpoint tehnike, tehnike američkog fizičkog kazališta koji je inspiriran japanskim tradicionalnim kazalištem
  • „Taboo“ – proučavanje „zabranjenih“ tema kroz maštu i kazalište