Festival ASSITEJ 2003

Evo nas na početku 6. Susreta kazališta za djecu i mlade HRVATSKOG CENTRA ASSITEJ. Nakon Opatije, gdje smo bili prve dvije godine, skrasili smo se ovdje u Čakovcu, a kako nam je lijepo ovdje, ako nas budu trpjeli i dalje, mi nemamo želju više se seliti nego uživati svake godine u međimurskoj jeseni.

Od ove godine uveli smo neke promjene koje se manifestiraju vraćanjem nagrada, ali ovaj put u gotovo svim relevantnim kategorijama u kazalištu. Bilo je mnogih razmišljanja o ponovnom uvođenju nagrada. Neka su bili za, a neka i protiv, no na kraju je prevagnulo mišljenje da kako je kazalište za djecu i mlade na rubu medijske i ine pozornosti onda barem mi, koji se bavimo kazalištem za djecu i mlade, moramo se potruditi da mu damo visoku poziciju na ljestvici, ne samo hrvatske umjetnosti, nego tu poziciju steći i na međunarodnoj sceni.

Ovako će ovi naši susreti stvarno biti presjek recentne produkcije hrvatskih kazališta za djecu i mlade na kojima će se vidjeti ono najbolje iz svakog kazališta, a oni najbolji i pobijediti.

Na kraju, mislim da je bitno naglasiti, za one koji će doći u Čakovec i pratiti naše predstave da mi kao HC ASSITEJ smo samo mali djelić velike obitelji kazališta za djecu i mlade pod okriljem ASSITEJ INTERNATIONAL, a djelujemo u 75 zemalja cijelog svijeta i ima nas jako puno. Cilj nam je svima jednak; prikazati svijet onakav kakav jest, ponekad ružan, ponekad lijep, ali naš je i mi nemamo drugi.

No uvijek možemo zamišljati i maštati kroz umjetnost, a sve to uz želju da našu vjernu publiko što bezbolnije uvedemo u život i budemo sastavni dio njihovog odrastanja.

A sada uživajmo u predstavama.

MIRAN HAJOŠ
PREDSJEDNIK HRVATSKOG CENTRA ASSITEJ