Festival ASSITEJ 2002

Hrvatska kazališta za djecu, članovi Hrvatskog centra ASSITEJ i ove se godine okupljaju u Čakovcu na svom drugom susretu i festivalu. Sigurni smo da će i ovogodišnji festival, kao i onaj prošlogodišnji koji još uvijek tako intenzivno živi u našem sjećanju, biti jednako uspješan. Zalog tome je iskustvo organizatora i osvjedočena, neuništiva energija i ljubav prema kazalištu onih mladih ljudi koji čine dušu ne samo družine Pinklec, nego i samog festivala.

Živimo u teškom vremenu za kazalište. Opće osiromašenje, ali i mnogi drugi razlozi doveli su do velikog pada broja publike, gubitka interesa za kulturu uopće pa tako i za kazalište za djecu. Estrada, žuta štampa, politikantstvo i komercijalizacija zavladali su hrvatskom kulturnom scenom i takvo stanje se neminovno odražava i na kazalište za djecu i mlade. U vremenu opće komercijalizacije u kojem se rasprodaje sve i svašta, na žalost, rasprodaje se i budućnost one djece koja su sada naša publika.

U tom i takvom kontekstu, Festival i susret članova Hrvatskog centra ASSITEJ u Čakovcu ima još važniju ulogu od one koju već samim svojim postojanjem nosi. Festival postaje manifestacija brige za djecu u vremenu ne brige. Nije li upravo to i svrha kazališta uopće – da upozorava, da se brine, da uznemiruje. Ne da rješava, to kazalište nikada nije moglo, ali je uvijek moglo i još uvijek hoće brinuti o svojoj publici.

Članovi Hrvatskog centra ASSITEJ zahvalni su poglavarstvu grada Čakovca, Centru za kulturu i družini Pinklec, sponzorima te svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju festivala. Naša će se kazališta svojom igrom odužiti na gostoprimstvu, a djeci Čakovca pružiti mnogo estetskih užitaka te na taj način u potpunosti opravdati sve uloženo u naš festival.

Iako nas stav Ministarstva kulture i drastično smanjenje financiranja u ovoj godini obeshrabruje, siguran sam da će Festival i susret Hrvatskog centra ASSITEJ doživjeti još mnoga izdanja. U ime svih članova Hrvatskog centra ASSITEJ pozdravljam djecu, sve umjetnike koji su svoj život posvetili radu za djecu i mlade, roditelje i učitelje, kao i sve one što ih zanima naš rad. Zahvaljujem se posebno Romanu Bogdanu na profesionalnoj organizaciji i entuzijastičkoj energiji uloženoj u ovaj posao, bez čega susreta ne bi bilo.

Ivica Šimić
predsjednik Hrvatskog centra ASSITEJ