Festival ASSITEJ 2001

Hrvatski centar ASSITEJ udruga je profesionalnih kazališta za djecu i mlade i onih umjetnika koji su svoj život posvetili radu sa djecom i mladima.

Ova suha rečenica samo je informacija koja u sebi skriva veliko bogatstvo stvaralaštva za djecu i sa djecom i mladima u Republici Hrvatskoj. Dopustite mi još jednu rečenicu isto tako suhoparnu:

Hrvatski centar ASSITEJ dio je ASSITEJ International, svjetske udruge koja u svom članstvu okuplja umjetnike cijeloga svijeta.

Hrvatski kazališni umjetnici koji rade sa ili za djecu i mlade, posredništvom ASSITEJ-a, ravnopravni su dio nastojanja kazališnih umjetnika cijeloga svijeta da taj svijet oko sebe učinimo ljepšim, prihvatljivijim i razumljivijim za djecu koja su subjekt našeg rada. Velik je taj svijet i za nas odrasle, a kamoli za djecu koja tek stupaju u njega. Nije li naša dužnost pomoći im snalaziti se u tom zadanom prostoru i vremenu? Nije li dužnost kazališta za djecu služiti upravo tom cilju i ukazivati na sve probleme i moguće zamke koje su dio odrastanja i svakodnevnog života mlade generacije?

Taj plemeniti cilj ostvaruju članovi Hrvatskog centra ASSITEJ svakodnevnim predanim radom na pripremi novih predstava ili igri u lijepim i opremljenim kazališnim dvoranama, ali vrlo često i u neadekvatnim prostorima ili nepodnošljivim uvjetima. No, strašću za igrom i igrom prije svega (onom dječjom, mladenačkom igrom koja glumce i čini glumcima, igrom koja ih čini prihvatljivima za djecu za koju rade), prevladavaju sve objektivne probleme i ustraju u svom radu bez obzira na nerazumijevanje koje ih prati u svim segmentima društva, a posebno kada se radi o financiranju i vrednovanju kvalitete rada.

Potreba za udruživanjem stoga je razumljiva jer zajednički možemo brže i lakše postići one ciljeve zbog kojih radimo. Iz tog razloga osnovan je Hrvatski centar ASSITEJ i radi toga je iniciran i Susret i Festival kojeg ste svjedoci. Prvi i drugi Susret Hrvatskog centra ASSITEJ održani su u Opatiji 1997. i 1998. godine, a nakon dvogodišnje stanke doživljava svoje ponovno izdanje u Čakovcu.

Mislim da dijelim osjećanje svih članova Centra kada kažem da sam neobično sretan i zadovoljan što smo uspjeli reanimirati svoj festival i što se on održava upravo u Čakovcu. Zahvaljujemo se prije svega gospodinu Romanu Bogdanu bez čije inicijative kazalište za djecu i mlade ne bi imalo svoj nacionalni festival, gradu Čakovcu na domaćinstvu, razumijevanju za naše potrebe za druženjem i razmjenom saznanja i inspiracija kao i na prekrasnim objektima gdje ćemo uživati svu blagodat suvremene scenske tehnike. Zahvaljujem se Ministarstvu kulture Republike Hrvatske koje je i ove godine subvencioniralo naš festival, svim sponzorima i podržavateljima našeg festivala, a naročito djeci i roditeljima koji će, nadam se u velikom broju i s interesom, pratiti naš festival.

Ivica Šimić
predsjednik Hrvatskog centra ASSITEJ
član Izvršnog odbora ASSITEJ International