ASSITEJ 2006.

Evo nas na početku prvog dijela 9. Susreta kazališta za djecu i mlade HRVATSKOG CENTRA ASSITEJ ovdje u Čakovcu gdje sudjeluju profesionalna kazališta dok profesionalno vođena svoje susrete imaju u Karlovcu i gdje ćemo podijeliti nagrade cjelokupnih 9. Susreta, te zajednički proslaviti 20.ožujak Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade.
Mislim da je bitno naglasiti, za one koji će doći u Čakovec i pratiti naše predstave da mi kao HC ASSITEJ smo samo mali djelić velike obitelji kazališta za djecu i mlade pod okriljem ASSITEJ INTERNATIONAL, a djelujemo u 75 zemalja cijelog svijeta i ima nas jako puno.

Cilj nam je svima jednak; prikazati svijet onakav kakav jest, ponekad ružan, ponekad lijep, ali naš je i mi nemamo drugi.

No uvijek možemo zamišljati i maštati kroz umjetnost, a sve to uz želju da našu vjernu publiku što bezbolnije uvedemo u život i budemo sastavni dio njihovog odrastanja. Naš zajednički cilj, kako kaže naš predsjednik Dr. Wolfgang Schneider je: «Estetsko obrazovanje pomoću kazališta za djecu i mlade moramo zagovarati sada i ovdje. No, estetskom odgoju pomoću kazališta za djecu i mlade još uvijek treba znatna podrška. Estetski odgoj u kazalištima za djecu i mlade je nužan, a kazalište za djecu i mlade tu nužnost može preokrenuti u nužnost sposobnosti poimanja budućnosti u našem društvu.»

U proteklih devet godina puno toga se promijenilo u samom kazalištu za djecu i mlade u Hrvatskoj, ali i odnosu prema tom zasigurno najposjećenijem segmentu kazališne umjetnosti. Ono što je najbitnije za nas same mislim da se umjetnički nivo predstava izuzetno podigao za što su zaslužni i ovi susreti koji omogućuju cjelokupan uvid u kazalište za djecu i mlade, te razmjenu iskustava i znanja.

Ovi susreti su presjek recentne produkcije hrvatskih kazališta za djecu i mlade na kojima se može vidjeti ono najbolje iz svakog kazališta, a oni najbolji bivaju nagrađeni. Percepcija drugih prema nama još nije na onom nivou kakvom bi mi htjeli, ali je puno bolje nego što je bilo, a nadamo se da ta tendencija ima i dalje uzlaznu putanju.

A sada uživajmo u predstavama.

MIRAN HAJOŠ
PREDSJEDNIK
HRVATSKOG CENTRA ASSITEJ