7. susret kazališta za djecu i mlade

HRVATSKI CENTAR ASSITEJ
ČAKOVEC 2004.

Već duže vrijeme se u razgovorima o našim susretima razmatrala mogućnost razdvajanja na dva posve ravnopravna susreta, a razlog tomu je nadasve zanimljiv. Svima nam je bio cilj što veći broj članova HRVATSKOG CENTRA ASSITEJ, ali to je donijelo druge probleme. Kvalitetno organizirani Susreti pridonjeli su daljnjim pozitivnim pomacima unutar kazališta za djecu i mlade te interes publike i gostiju konstantno raste iz godine u godinu. Upravo to donosi nove probleme. Nažalost, 2003. godine, kad je Susret bio najveći i po broju sudionika i po broju posjetitelja, Ministarstvo kulture je doniralo festival sa samo 20.000,00 kn, isto kao i ove godine. Zahvaljujući donacijama od strane Grada Čakovca, županije Međimurske, te brojnih sponzora, Susret je organiziran uspješno, ali uz brojne poteškoće. Zbog problema s financiranjem festivala koji su nastali upravo zbog sve većeg broja sudionika i sadržaja, organizacija Susreta je postajala sve teža te je bilo potrebno vrlo ozbiljno promisliti o načinu njegovog funkcioniranja u budućnosti.

Zbog toga je na godišnjoj skupštini Hrvatskog centra ASSITEJ u ožujku 2003. godine odlučeno da se Susret podijeli na dva festivala: jedan za profesionalna kazališta za djecu i mlade, koji će se odvijati u listopadu u Čakovcu te drugi za profesionalno vođena kazališta za djecu i mlade, koji će se svake godine održavati u drugom gradu. Na taj način će svaki festival moći pružiti kvalitetniju organizaciju i programe svojim sudionicima, te će ovi naši susreti stvarno biti presjek recentne produkcije hrvatskih kazališta za djecu i mlade na kojima će se vidjeti ono najbolje iz svakog kazališta, a oni najbolji i pobijediti.

Posebno treba naglasiti svima onima koji će doći u Čakovec, a i u Pulu na susrete profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade, pratiti naše predstave, da smo mi kao HC ASSITEJ svi zajedno samo mali djelić velike obitelji kazališta za djecu i mlade pod okriljem ASSITEJ INTERNATIONAL čiji je zajednički cilj, kako kaže naš predsjednik Dr. Wolfgang Schneider:

“Estetsko obrazovanje pomoću kazališta za djecu i mlade moramo zagovarati sada i ovdje. No, estetskom odgoju pomoću kazališta za djecu i mlade još uvijek treba znatna podrška. Estetski odgoj u kazalištima za djecu i mlade je nužan, a kazalište za djecu i mlade tu nužnost može preokrenuti u nužnost sposobnosti poimanja budućnosti u našem društvu.”

A sada uživajmo u predstavama.

MIRAN HAJOŠ
PREDSJEDNIK
HRVATSKOG CENTRA ASSITEJ