53. međunarodni dječji festival Šibenik

22. lipanj – 6. srpanj 2013

Hrvatska u Europi, svijet u Šibeniku!

 

Prošlo je točno pola stoljeća od kada je u Šibeniku nastupio prvi inozemni ansambl. Državno kazalište lutaka Arlekin iz Poljske te je 1963., na tada 3. festivalu djeteta, utrlo put ka ostvarenju one poznate festivalske mantre da ‘ne postoji zemlja koja barem jednom nije nastupila na Festivalu’. Već više od pola stoljeća, dakle, Krešimirov je Šibenik domaćin kazalištima, ansamblima  i djeci iz Hrvatske i cijeloga svijeta. Manifestacija bogate tradicije koja počiva na multikulturalnosti i njeguje stvaralaštvo za djecu i dječje stvaralaštvo od ove godine ušla je u obitelj nacionalnih Festivala u Hrvatskoj te je tako Međunarodni dječji festival i formalno dobio mjesto koje mu itekako pripada. Festival će i ove godine biti održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića, kao i Ministarstva kulture i Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Ovogodišnji Festival bit će otvoren u subotu, 22. lipnja 2013. godine u 21 sat, na najljepšoj otvorenoj pozornici, na Trgu Republike Hrvatske u Šibeniku, podno šibenske Katedrale. Premijerno će tada biti izvedena predstava Sedmi kontinent, autorski projekt Petre Radin i Leona Lučeva uz izravni televizijski prijenos na Hrvatskoj televiziji.

Tijekom petnaest festivalskih dana šibenskoj publici predstavit će se brojna kazališta, ansambli i pojedinci iz zemlje i svijeta, pa ćemo iz hrvatske produkcije vidjeti ove predstave: Pepeljuga, kazališta lutaka iz Zagreba, Pinokio, kazališta lutaka iz Zadra, Čudnovate zgode šegrta Hlapića, kazališta lutaka Split, Pale i Palačinka mog života, kazališta lutaka iz Rijeke, Grga Čvarak, dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, Mala sirena i Super heroj, kazališta Mala scena iz Zagreba, Trnoružica, lutkarske scene Ivana Brlić Mažuranić iz Zagreba, Luda šumu, dječjeg kazališta Dubrava i Gledališća Glej iz Slovenije, Mrvice iz dnevnog boravka, kazališta Žar ptica iz Zagreba, Vis životinje, kazališta Trešnja iz Zagreba, Volim fiziku, Zagrebačkog plesnog ansambla, A tko si ti?, Kazališne družine Pinklec, Bajka zbrčkalica i Najbolji prijatelj, dramskog studija gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca, Telefonske priče, kazališta Virovitica i opera za djecu Pčelica Maja, kazališta Ivan pl. Zajc iz Rijeke.

U sklopu inozemnog programa predstavit će nam se kazališta i ansambli iz Italije, Španjolske, Poljske, Rumunjske, Kosova, Turske, Makedonije, Slovenije i  Izraela.

Programi će se i ove godine održavati u HNK u Šibeniku i na Ljetnoj pozornici, ali i u Galeriji sv. Krševana i na Maloj loži, uz crkvu sv. Ivana kao i na Trgu 4 bunara te ostalim prekrasnim trgovima i ulicama starog Šibenika.

U bogatom programu na trgovima i ulicama, i ove ćemo godine imati priliku pratiti izuzetno dobro koncipirane programe. Zanimljive interaktivne predstave i performansi održavat će se svakodnevno na raznim  lokacijama što će u konačnici, uz noćni i popratni program, svakako oživjeti kulturni život stare gradske jezgre na radost onih najmlađih, a i onih malo ili puno starijih.

Zanimljivi i artistički vrlo vrijedni likovni, filmski, literarni programi, program tradicijske kulture, uz već kultno filmsko platno na Gorici, te tradicionalne izložbe dječjih radova koji će i ove godine biti prezentirani po raspisanom svehrvatskom natječaju „Europi ću donijeti“, na poseban će način doprinijeti kvaliteti i dinamičnosti festivalskih sadržaja.

Segment koji zauzima posebno mjesto na MDF- u svakako su festivalske radionice, koje će i ove godine biti brojne i raznovrsne na radost djece. Kalama i skalama u novim cipelama, radionica al fresco slikanja na zidu, dramska radionica, Zujalica, Nora, Piccaso u Šibeniku, pop up/papirna umjetnost, Etagami, plesna radionica, Biljke nam daruju zdravlje, radionica slame Bezgranična zemlja… samo su neke od njih.

Sedmu godinu zaredom u Šibeniku će biti održan i Sajam dječje knjige u suradnji s Grupacijom nakladnika dječje knjige i Gradskom knjižnicom „Juraj Šižgorić“.

Na svečanom zatvaranju Festivala bit će izvedena predstava Zlo varivo koja je nastala u produkciji plesne skupine „Sjene“ iz Šibenika u režiji i uz glazbu Sanje Vrančić i koreografiji Zorane Mihelčić.

Program 53. međunarodnog dječjeg festivala Šibenik – Hrvatska koncipirali su članovi umjetničkog vijeća: Nenni Delmestre, Saša Božić, Snježana Abramović Milković, Leon Lučev i Zoran Mužić te suradnici za filmski program – Željko Šturlić, likovni program – Iva Köerbler, literarni program – Maja Zrnčić i radionički program – Zdenka Bilušić.

Kvaliteta izbranih programa, edukacijski rad kroz brojne radionice za djecu, bogat i zanimljiv program na Trgovima i ulica te  brojni drugi sadržaji jamci su uspješnosti i ovogodišnjeg Festivala koji već više od pola stoljeća na najljepši mogući način predstavlja grad Šibenik kao grad kulture, grad djece,  grad umjetnosti i umjetnika, na ponos i zadovoljstvo svih nas koji volimo, živimo i radimo Festival.